fietsenstalling zuid

 

Gemeente investeert in fietsenstallingen

In 2015 heeft de gemeente een overeenkomst bereikt met ProRail, NS en de Provincie Noord-Brabant over de ontwikkeling van nieuwe fietsenstallingen bij het station. Het ontwerp is in het najaar van 2017 gepresenteerd en draagt bij aan de ambities van de stad op het gebied van mobiliteit, openbaar vervoer en de herontwikkeling van de Spoorzone. Inmiddels is ook de Omgevingscommissie akkoord met het plan. Daarom vraagt het college aan de raad om 13,1 miljoen uitvoeringskrediet vrij te maken. De commissie Vestigingsklimaat en de raad behandelen het voorstel op 22 januari en 5 februari.

Ontwerp
In het ontwerp is rekening gehouden met alle moderne functionaliteiten en capaciteit waar de stallingen in de toekomst aan moeten voldoen. Ook is er ruim aandacht voor het integreren van het ontwerp in de omgeving. Aan de noordzijde grenst de fietsenstalling straks aan de gerenoveerde LocHal en het nieuwe MindLabs. Aan de zuidzijde wordt het ontwerp onderdeel van het plan voor de Spoorlaan.

Spoorzone-wethouder Berend de Vries:
“Met dit ontwerp krijgt ons station echt een kwalitatief hoogwaardig fietsenhotel. Met een rolbaan om het hoogteverschil te overbruggen en met permanent toezicht, zodat het veilig is. We willen reizigers daarmee extra aanmoedigen om de fiets en het openbaar vervoer te gebruiken. Ook moeten het comfort en de ruime capaciteit het wildparkeren in de directe omgeving verminderen.”

Na oplevering bieden de fietsenstallingen ruimte aan bijna 7750 fietsen, is er permanente bewaking en stal je je fiets de eerste 24 uur gratis. Ook de vertrouwde diensten zoals een het huren van een OV-fiets en een fietsenmaker krijgen opnieuw een plek.

Planning
Na het besluit over het uitvoeringskrediet zet ProRail via een Europese aanbesteding de opdracht uit voor het bouwen van de Noordstalling en het verbouwen van de Zuidstalling.
Na selectie van een aannemer werkt deze de plannen verder uit en wordt er in begin 2019 gestart met de werkzaamheden aan de Noordstalling, die in 2020 klaar moet zijn. De Zuidstalling wordt daarna verbouwd en is in 2021 klaar.