11 maart 2019 Bereiken, Busstation, Toekomst

Opening busstationOpening busstation Spoorlaan

Na anderhalf jaar keert het busstation op Centraal Station Tilburg terug naar de vertrouwde plek aan de Spoorlaan. Het nieuwe busstation is vanaf zondag 10 maart in gebruik genomen door Arriva. De officiële opening vond plaats tijdens de eerste spits op maandag ochtend. Kijk voor de nieuwe dienstregeling op www.arriva.nl.

Feestelijke opening
Tussen 08.00 en 10.00 uur werden reizigers getrakteerd op gratis koffie en thee. Wethouder Berend de Vries (wethouder Spoorzone gemeente Tilburg) en gedeputeerde Christophe van der Maat gaven het officiële startsein door met een bus over de symbolische finishstreep te rijden.

Berend de Vries, wethouder Spoorzone: “Met het opleveren van het busstation is weer een belangrijke mijlpaal gerealiseerd. Het busstation staat voor het ambitieniveau van een levendig en aantrekkelijke Spoorzone, voorzien van mooie en goede faciliteiten. Dit busstation is dan ook een visitekaartje voor de entree van de stad, eentje die goed past bij de ontwikkeling van Tilburg. Het zijn juist deze onderdelen, die uitmaken van het grote geheel.”

Duurzaam ontwerp
Het nieuwe busstation heeft een moderne overkapping waaronder reizigers droog en comfortabel kunnen wachten op hun bus. Uniek is dat de benodigde energie voor de verlichting, het paviljoen en de informatieborden wordt geleverd door de zonnepanelen op de luifel waarmee het project het eerste zelfvoorzienende busstation van Nederland is. Met de energie van de zonnepanelen worden o.a. de bankjes verwarmd. Ook is er meer aandacht voor groen in het nieuwe ontwerp, het middenstuk is voorzien van planten en ook de directe omgeving op de Spoorlaan wordt in de nieuwe aanleg veel groener.

Christophe van der Maat, gedeputeerde Provincie: “Na Breda, Eindhoven en Helmond heeft ook Tilburg weer een station dat helemaal bij de tijd is. Een station dat past bij het karakter van de stad: modern, met volop groen, met slimme duurzame oplossingen en met een uitstraling die een tikkie eigenwijs is. Maar het is vooral een station dat laat zien dat reizigers hier van harte welkom zijn. Helemaal Tilburg dus.”

Het busstation is er technisch op ingericht in de nabije toekomst elektrische bussen snel te kunnen opladen. Het duurzame karakter van het ontwerp door Cepezed architecten, uit zich verder in de robuuste en onderhoudsarme vormgeving. Zo voorkomen de strakke detaillering en een minimum aan hoekjes en randjes vervuiling. De met traanplaat afgedekte kabelgoot op de overkapping fungeert tevens als rondloop voor onderhoudspersoneel, dat zo eenvoudig kan schoonmaken of bijvoorbeeld verlichting kan vervangen. De nieuwe overkapping laat overdag zonlicht door, al sta je er dan wel beschermd en is in de avond subtiel verlicht. Atelier Lek maakte een lichtplan dat reageert op de omgeving. Dieper in de nacht rijden er geen bussen meer en zijn er amper mensen. Op dat moment dimt de verlichting en als er mensen langs lopen gaat het lichtvolume weer omhoog.