29 januari 2015 Lochal, Ondernemen, Toekomst

Glazen zaal Amsterdam naar LocHal in Spoorzone

Tilburg koopt de zogenoemde glazen zaal uit de Beurs van Berlage voor het symbolische bedrag van 1 euro. De zaal wordt opnieuw opgebouwd in de Locomotiefhal in de Spoorzone. Het is de bedoeling dat hij in 2018 gebruikt kan worden genomen.

Gemeente Tilburg wil de ruimte onder meer gaan gebruiken voor debatten, congressen en exposities. Wethouder Berend de Vries: “De glazen zaal past perfect binnen de plannen voor onze Stadscampus. Alle partijen die zich in het complex willen vestigen, hebben behoefte aan een multifunctionele ruimte. Zij zijn enthousiast over de aankoop van deze bijzondere zaal.” De Stadscampus is het gebied tussen het gebouw de Smederij en het nieuwe stationsplein. In dit deel van de Spoorzone moeten middelgrote en kleine bedrijven en kennis- en onderwijsinstellingen komen. In de zaal is plek voor ruim tweehonderd bezoekers. In de Beurs van Berlage werd de zaal gebruikt als muziekzaal voor het Nederlands Philharmonisch Orkest.

Hergebruik glazen zaal
De ruimte werd in 1990 gebouwd. Omdat het Nederlands Philharmonisch Orkest in 2012 uit de Beurs van Berlage vertrok, was hij daar niet meer in gebruik. De eigenaar, de Beurs van Berlage besloot met de oorspronkelijke ontwerpers daarom de zaal te demonteren,  op te slaan en vanuit de Beurs van Berlage voor 1 euro te koop aan te bieden. Belangstellenden konden een voorstel indienen waarvoor ze hem wilden gebruiken. Dat deden meer dan vijftig gegadigden uit het binnen- en buitenland.
De zaal ligt in onderdelen opgeslagen en wordt in Tilburg weer opgebouwd. De kosten van het hergebruik van de glazen zaal (inclusief vervoer, opslag en verzekering) zijn ongeveer vier ton. Deze kosten maken onderdeel uit van de stichtings­kosten van de herbestemming van de Locomotiefhal en worden gedekt door het uitvoeringskrediet. Het ligt voor de hand dat één van de partners van de Stadscampus (Seats2Meet, Bibliotheek, provinciale kennisinstellingen) de zaal gaat exploiteren.

Stadscampus
In de Stadscampus komt onder meer een zogenoemd Tilburg Trade Center (TTC). In het TTC is ruimte voor bedrijven uit de commerciële dienstensector. De Locomotiefhal die in dit gebied staat, wordt verbouwd. Daarin komen onder meer de Bibliotheek van de Toekomst en de zogenoemde Stadshal. In Stadshal komen vergader- en werkplekken voor ondernemers. Het gebouw de Smederij zit ook in dit gebied. Het college reserveert ongeveer 28,3 miljoen euro voor de ontwikkelingen. Het voorlopig ontwerp voor het gebied moet in het najaar van 2015 klaar zijn.

Gerelateerde berichten